Ampirik Tedani Nedir?
Ampirik tedavi hastalık ile ilgili kesin bilgilere ulaşılmadan başlanılan tedavidir. Hastalığın kesin sebebi ve işleyişi henüz tespit edilmemiştir. Hekimin klinik muayene bulguları ve deneyimlerine dayanılarak tedaviye başlanır. Günümüzde birçok hastalık açısından ampirik tedavi geçerliliği yitirmiştir. Hastalığın sebebine yönelik olmak rastgele belirlenmiş tedavi yöntemlerinin hastaya zararı olacaktır. Fakat ampirik tedavi önemini tamamen yitirmiş denilemez. Özellikle enfeksiyon temelli bazı hastalıklar ampirik yöntemler kullanılmaya devam edilmektedir.
Ampirik tedavinin amacı hastaya ve hekime olabildiğince fazla zaman kazandırmaktır. Özellikle menenjit, pnömoni gibi hastalıklarda çok kısa zaman dilimlerinin hayati önemi vardır. Kaybedilen her dakika hastada hasara yol açmaktadır. Bu yüzden hastada menenjit ve pnömoni gibi hastalıklara ait bulgular görüldüğünde hastalığa sebep olan mikroorganizmanın tespit edilmesi beklenmeden hastaya doğrudan antibiyotik tedavisi başlanır. Bu antibiyotik geniş spektrumlu olarak nitelendirilen ve birçok bakteriyi öldürme özelliği olan antibiyotiklerdir. Tedavinin ilerleyen sürecinde test ve kültür örneklerin sonuçları ile hastalığa etken mikroorganizmalar tespit edilerek kullanılan ilaçlar revize edilir.
Sonuç olarak ampirik tedavi bir çok hastalık için geçerliliğini yitirmiş olsa da önemli enfeksiyon hastalıklarında hayat kurtarıcı olabilir.